Publicaties

BN DeStem, 9 september 2021

MERCK TOCH HOE STERCK

Levensverhaal van Harry Bruijs, 1919-1998

Harry Bruijs uit Bergen op Zoom treedt in 1942 toe tot de plaatselijke Ordedienst. Als gevolg van het ‘Englandspiel’ wordt hij in februari 1944 gevangen genomen. Tot april 1945 zit hij in elf verschillende gevangenissen in Nederland en Duitsland. Naarmate de oorlog vordert, worden de omstandigheden steeds gruwelijker, met als dieptepunt het heropvoedingskamp Lahde, vlakbij Hannover.

Na de oorlog weigert Harry te spreken over zijn oorlogsverleden en uit respect wordt er door niemand naar gevraagd. Om te voorkomen dat het verhaal verloren gaat, en als waarschuwing voor volgende generaties, neemt zijn kleindochter het initiatief om zijn oorlogsverleden te reconstrueren. 

Ook de periode vóór en ná de oorlog komen uitgebreid aan bod: De Duitse afkomst van de hoveniersfamilie Bruijs; Harry’s jeugd in Bergen op Zoom; het ontstaan en de ontwikkeling van grossierderij Bruijs-Suijkerbuijk (die uiteindelijk opgaat in het huidige Jumbo-concern); en de West-Brabantse Aeroclub (WBAC), waarmee Harry na de oorlog als sportvlieger grote successen beleeft.

Christiaan Stam
Merck toch hoe sterck, Harry Bruijs – 1919-1998
Verkrijgbaar als Paperback & Hardcover | 2021 | 182 blz.

BN DeStem, 9 september 2021

The Polak-Querido story

De van oorsprong Amsterdamse familie Polak-Querido is in de oorlog naar New York gevlucht. Dit is hun familiegeschiedenis, geschreven aan de hand van de plekken waar ze hebben gewoond. 

Henri Polak, zoon van Jaap Polak en Rebecca Rens, neef van en genoemd naar de bekende vakbondsvoorman, vlucht op 10 mei 1940 met zijn verloofde Greta Etty Querido en haar ouders (Hijman Querido en Sara van Berg), vanuit Antwerpen, via Bordeaux naar Londen, waar hij zich aansluit bij het Belgische leger. Zijn verloofde en zijn schoonouders nemen vanuit Londen de boot naar New York. Na de oorlog vestigt ook Henri zich in de VS.

Tachtig jaar na hun vlucht uit Europa, gaat de dochter van Henri en Maggie op zoek naar haar Nederlandse roots. Dit boekje is een reisgids langs de woonplaatsen van haar voorouders.

Christiaan Stam
The Polak-Querido-Rens-Van Berg Family Tour
Engelstalige publicatie voor privé gebruik | 2018

The Polak-Querido story