Mijn verhaal

Ik hou van archieven: kartonnen dozen, de geur van oud papier, handgeschreven en getypte documenten. De speurtocht door de inventaris, het raadplegen van de stukken, de sensatie van het vinden van relevante informatie.

De eerste kennismaking met het doen van historisch onderzoek was tijdens mijn studie geschiedenis aan de VU in Amsterdam. Na mijn studie heb ik eerst gewerkt als opleider en manager bij Management Centrum de Baak, daarna als zelfstandig consultant en tenslotte als onderzoeker bij Hogeschool InHolland. In 2007 ben ik gepromoveerd op het onderwerp ‘kennisproductiviteit‘ (slim omgaan met kennis) bij Joseph Kessels aan de Universiteit Twente.

In 2010 heb ik mijn hart gevolgd en ben ik huisman geworden. Ongeveer tien jaar lang lag mijn voornaamste focus op de kwaliteit-van-leven van ons gezin. In de tijd die ik voor mezelf had, deed ik onderzoek naar de geschiedenis van mijn eigen familie. Hierdoor heb ik ontdekt hoe leuk familiegeschiedenis is.

Enkele jaren geleden heb ik de Schrijversacademie gedaan, met als specialisatie het schrijven van familieverhalen. Nu de kinderen de deur uit zijn, heb ik besloten om mijn passies voor onderzoek, schrijven en familiegeschiedenis te combineren en er mijn werk van te maken.

Als FamilieHistoricus reconstrueer ik familieverhalen in de context van de ‘grote’ geschiedenis. Hoe zag het leven van onze voorouders er uit? Hoe werd hun leven beïnvloed door de gebeurtenissen in hun tijd? Wat was hun bijdrage aan de grote geschiedenis?

Iedere familie heeft verhalen die de moeite waard zijn om vast te leggen en door te geven aan volgende generaties. Om niet te vergeten, maar ook om beter te begrijpen, want iedereen is het product van zijn/haar familiegeschiedenis.

Een familiegeschiedenis kan een verhaal zijn over afkomst, een persoon of een belangrijke gebeurtenis. Soms is het verhaal bekend en hoeft het ‘slechts’ te worden opgeschreven. In andere gevallen is het een vaag gerucht, waarvan eigenlijk niemand de details nog kent. In dit laatste geval kan ik u helpen om uit te zoeken hoe het zat.

Wilt u uw familieverhaal vastleggen of heeft u vragen over de geschiedenis van uw familie die u verder uitgezocht zou willen hebben? Dan wil ik graag uw FamilieHistoricus zijn.

Christiaan Stam
FamilieHistoricus

Naast mijn werk als FamilieHistoricus ben ik bestuurslid van Ondernemers in Geschiedenis, de branchevereniging voor vrijgevestigde historici. Verder verzorg ik namens de Vereniging Vestingstad Naarden stadswandelingen in de mooiste vestingstad van Nederland: Naarden-Vesting.